Binnen de horeca is het inmiddels een veel gebruikte financieringsmethode: crowdfunding. Doordat de traditionele banken het risicoprofiel van horecabedrijven steeds hoger hebben ingeschat en zo het aantal financieringen in de branche omlaag brachten, bleek crowdfunding een ideale markt om horecabedrijven een financiering te geven. BanBarRes heeft goede relaties met de meest gebruikte crowfundingplatfora voor de horeca.

Wat is crowdfunding

Bij crowdfunding wordt het publiek ingezet als investeerder van een project. Het benodigde kapitaal wordt opgehaald bij meerdere kleinere partijen en/of individuen. Kleine particuliere beleggers die het rendement op een crowdfundlening aantrekkelijker vinden dan de spaarrente bij de bank, maar ook mensen uit het netwerk van de ondernemer dragen hun steentje bij. Vaak gebeurt dit via een speciaal crowdfunding platform en wordt alles online afgehandeld.

Is Crowdfunding succesvol

Vaak is het plaatsen va een project succesvol. Kleinere investeerders en particulieren blijven op zoek naar interessant rendement en vinden dat in toenemende mate bij de kleine ondernemer met een financieringsbehoefte. Doordat de crowdfundingplatformen steeds betrouwbaarder zijn en door de AFM gemonitord worden, wordt het realiseren van een financiering middels crowdfunding steeds toegankelijker voor alle partijen.

Voordelen van crowdfunding

Een van de grootste voordelen van financiering is de toegankelijkheid. Met een aantrekkelijk en goed onderbouwd plan en de keuze voor het meest geschikte platform is de stap naar potentiële investeerders snel gemaakt. De looptijd van een crowdfundingactie is vaak kort en de inleg per investeerder relatief laag is. Hierdoor is de beslissingstijd ook korter. Zo komt u snel aan nieuw kapitaal kunt komen. Daarnaast levert deze manier van financieren u minder afhankelijkheid op van een grote partij.

Nadelen en risico’s van crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van externe financiering, waarbij ook risico’s gelopen worden. Zowel voor de investeerder als voor de ondernemer. Aangezien de ondernemer een betalingsverplichting aan gaat, waarbij hij ook hoofdelijk aansprakelijk is, loopt hij financieel risico zowel met de onderneming als privé. De investeerder stalt eigen geld bij een ander en loopt het risico het niet volledig terug te krijgen als gevolg van een faillissement. Daarnaast wordt er vaak een deel van de onderneming of de roerende zaken ingebracht als onderpand.

Kans op plaatsing

De meeste aangemelde projecten worden nooit geplaatst op de crowdfundplatformen. Zij zijn kritisch op investeringsaanvragen. Zowel ter bescherming van de investeerder, als het beschermen van de ondernemer.

Bij beoordeling van een project wordt nauwkeurig naar de cijfers gekeken. De omzet, brutomarge en personeelskosten zijn hierbij de belangrijkste indicatoren. Over het algemeen komt nog geen 25% van de aanvragen door de toetsing heen. Het is daarom ook belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Hier helpt BanBarRes u uiteraard graag mee.

Kosten van crowdfunding

 

Aan horecaondernemers die een crowdfundtraject willen lanceren, wordt – na de eerste toetsing – eenmalig een vast bedrag aan intakekosten gevraagd, daarna wordt als succesfee een percentage over het te financieren bedrag gevraagd door het platform.

De kosten die BanBarRes rekent hangen af van de dienstverlening die wij voor u doen in het traject. Wanneer u bij ons een ondernemingsplan heeft afgenomen, zullen wij tegen een meerprijs van 100 euro uw project aanmelden bij het meest geschikte platform en u begeleiden bij het intakegesprek.

Interesse in crowdfunding? Neem dan contact met ons op. BanBarRes neemt graag de mogelijkheden met u door.